artykuł nr 1

Urzędowe badanie mięsa na obecność włośni

Komunikat z dn. 12.04.2022r.

Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

w sprawie

BADANIA LABORATORYJNEGO MIĘSA

NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI

 

Od dnia 08.04.2022r. na terenie powiatu Świebodzin badanie mięsa na obecność włośni jest wykonywane wyłącznie metodą trychinoskopową przez:

urzędowego lekarza weterynarii Przemysława Błaszczyka, tel. 660-427-021

 

Trzoda chlewna

Terminy badania przedubojowego (za życia zwierzęcia) i poubojowego (po dokonaniu uboju) należy bezwzględnie z wyprzedzeniem uzgodnić z urzędowym lekarzem weterynarii.

Badanie poubojowe trzody chlewnej wykonywane jest dwa razy w tygodniu, w każdy wtorek i czwartek.

Na obszarach ASF II i III istnieje obowiązek badania przed i poubojowego trzody chlewnej poddanej ubojowi gospodarczemu.

 

Dziki

Terminy badania mięsa należy bezwzględnie z wyprzedzeniem uzgodnić z urzędowym lekarzem weterynarii.

Badanie mięsa na obecność włośni wykonywane jest dwa razy w tygodniu, w każdy wtorek i czwartek.

Zaleca się, aby mięso dzika na obecność włośni było badane metodą wytrawiania, wg Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) NR 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie (Dz.U.UE.L.2015.212.7), ze względu na czułość metody.

Badanie metodą wytrawiania jest wykonywane codziennie w ZHW w Zielonej Górze. Próby mięsa dzików można dostarczyć do laboratorium osobiście lub za pośrednictwem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Świebodzinie. Próbki mięsa przyjmowane są każdego dnia pracy urzędu od godziny 7:00 do godziny 15.00. Mięso, które ma być zagospodarowane w ramach sprzedaży bezpośrednie może być badane na obecność włośni wyłącznie metodą wytrawiania.

 

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie

  Grzegorz Janicki