Urzędowe badanie mięsa na obecność włośni
Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie
w sprawie
BADANIA LABORATORYJNEGO MIĘSA
NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI
Od dnia 08.04.2022r. na terenie powiatu Świebodzin badanie mięsa na obecność włośni jest wykonywane wyłącznie metodą trychinoskopową przez:
urzędowego lekarza weterynarii Przemysława Błaszczyka, tel. 660-427-021
Trzoda chlewna
Terminy badania przedubojowego (za życia zwierzęcia) i poubojowego (po dokonaniu uboju) należy bezwzględnie z wyprzedzeniem uzgodnić z urzędowym lekarzem weterynarii.
Badanie poubojowe trzody chlewnej wykonywane jest dwa razy w tygodniu, w każdy wtorek i czwartek.
Na obszarach ASF II i III istnieje obowiązek badania przed i poubojowego trzody chlewnej poddanej ubojowi gospodarczemu.
Dziki
Terminy badania mięsa należy bezwzględnie z wyprzedzeniem uzgodnić z urzędowym lekarzem weterynarii.
Badanie mięsa na obecność włośni wykonywane jest dwa razy w tygodniu, w każdy wtorek i czwartek.
Zaleca się, aby mięso dzika na obecność włośni było badane metodą wytrawiania, wg Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) NR 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie (Dz.U.UE.L.2015.212.7), ze względu na czułość metody.
Badanie metodą wytrawiania jest wykonywane codziennie w ZHW w Zielonej Górze. Próby mięsa dzików można dostarczyć do laboratorium osobiście lub za pośrednictwem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Świebodzinie. Próbki mięsa przyjmowane są każdego dnia pracy urzędu od godziny 7:00 do godziny 15.00. Mięso, które ma być zagospodarowane w ramach sprzedaży bezpośrednie może być badane na obecność włośni wyłącznie metodą wytrawiania.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie
Grzegorz Janicki