artykuł nr 21

Komunikat z dn. 10 października 2022 r. Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

Komunikat z dn. 10 października 2022 r.

Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

 

w sprawie ospy u owiec i kóz

 

Ospa owiec i ospa kóz jest zakaźną chorobą wirusową występującą u owiec i kóz, która może mieć poważny wpływ na odnośną populację zwierząt i rentowność hodowli, powodując zakłócenia w przemieszczaniu przesyłek tych zwierząt i pozyskanych od nich lub z nich produktów w UE oraz w wywozie do państw trzecich.

W przypadku wystąpienia ogniska tej choroby u kóz i owiec istnieje poważne ryzyko jej rozprzestrzenienia się na inne zakłady, w których utrzymywane są te zwierzęta. Ospę owiec i ospę kóz zdefiniowano w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2018/1882 (2) jako chorobę kategorii A (jak ASF i HPAI, czyli jako chorobę, która zwykle nie występuje w Unii i po wykryciu której muszą zostać wprowadzone natychmiastowe środki likwidacji choroby, jak określono w art. 9 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2016/429). Ospa jest szeroko rozprzestrzeniona w południowej Azji (na bliskim wschodzie, w Iranie, Indiach i krajach sąsiadujących), Afryce (na południe od równika) i Europie: w Hiszpanii, Włoszech (w latach 1983–1989), a także w latach 2010-2015 w Bułgarii, Tajpej, Izraelu, Kazachstanie, Kirgistanie, Mongolii, Maroku, Grecji i Rosji. W Polsce ostatnie przypadki ospy owiec i kóz miały miejsce w roku 1951. Najprawdopodobniej wirus trafił do Polski z Czechosłowacji.

Objawy

Objawy choroby pojawiają się najczęściej po tygodniu od zarażenia, ale okres inkubacji choroby może się wahać od 2 nawet do 14 dni. Choroba zaczyna się gorączką (40–41,5 °C) oraz osłabieniem, surowiczym wypływem z nosa i oczu, który po czasie zmienia się w śluzowo-ropny.

Po kilku dniach pojawiają się charakterystyczne zmiany skórne w miejscach niepokrytych wełną (wewnętrzna strona ud, wymię, moszna, czoło), a następnie na powierzchni całego ciała. Początkowo zmiany te przybierają postać czerwonych plam, a następnie guzków z wklęsłym środkiem o średnicy od 0,5 do 1 cm. Z guzków tych wykształcają się grudki, które po czasie przechodzą w pękające pęcherze, po których zostają z reguły białe blizny. Wirus w strupach utrzymuje się do 3 miesięcy, a w zanieczyszczonym otoczeniu nawet do 6 miesięcy (zamrożony do 4-5 lat.)

Postępowanie

Ospa owiec i kóz należy do chorób zwalczanych z urzędu przez Inspekcję Weterynaryjną, a także znajduje się na liście chorób notyfikowanych przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE). Leczenia nie stosuje się. Immunoprofilaktykę stosuje się tylko i wyłącznie w miejscach, gdzie choroba występuje w postaci endemii.

Jako że Hiszpania poinformowała Komisję o obecnej sytuacji w zakresie ospy owiec i ospy kóz na swoim terytorium w związku z wystąpieniem ogniska tej choroby u kóz i owiec w regionie Andaluzji, co potwierdzono w dniu 19 września 2022 r. zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2020/687 ustanowiła ona obszar objęty ograniczeniami, obejmujący obszary zapowietrzone i zagrożone, na których stosuje się ogólne środki zwalczania chorób określone w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2020/687, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się tej choroby. Po otrzymaniu od Hiszpanii informacji dotyczących tego ogniska choroby przyjęta została decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2022/1639.

Od czasu przyjęcia decyzji wykonawczej (UE) 2022/1639 sytuacja epidemiologiczna w Hiszpanii uległa dalszej zmianie w odniesieniu do ospy owiec i ospy kóz wraz z wystąpieniem dwóch dodatkowych ognisk w Andaluzji i sześciu ognisk w regionie Kastylia-La Mancha. W związku z tym Hiszpania kontynuowała wdrażanie wymaganych środków zwalczania chorób i gromadziła dodatkowe dane z nadzoru.

W takiej sytuacji w odniesieniu do wystąpienia ospy owiec i ospy kóz w Hiszpanii oraz aby zapobiec niepotrzebnym zakłóceniom w przemieszczaniu przesyłek owiec i kóz na terytorium Unii, a także aby uniknąć nieuzasadnionych barier handlowych ze strony państw trzecich, konieczne stało się niezwłoczne określenie na poziomie Unii obszarów objętych ograniczeniami w odniesieniu do ospy owiec i ospy kóz, które obejmują obszary zapowietrzone i zagrożone w tym państwie członkowskim. W związku z tym w załączniku do decyzji wykonawczej KOMISJI (UE) 2022/1913 z dnia 4 października 2022 r. dotyczącej niektórych środków nadzwyczajnych w odniesieniu do ospy owiec i ospy kóz w Hiszpanii wymieniono obecne obszary wskazane jako obszary zapowietrzone i zagrożone w Hiszpanii zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2020/687 oraz ustalono czas trwania tej regionalizacji do dnia 31 grudnia 2022 r.

                                                                 Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie

                                                                                     Grzegorz Janicki

artykuł nr 22

Komunikat z dn. 26.09.2022r. Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

Komunikat z dn. 26.09.2022r.

Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

 

 

w sprawie wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedur opartych na zasadach HACCP w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych.

 

Informuję, że na stronie GIW ukazały się nowe wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych.

 

Link do strony GIW:

https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/przewodniki-komisji-europejskiej-do-przepisow-unii-europejskiej-dotyczacych-bezpieczenswa-zywnosci

 

 

 

 

 

 

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie

                           Grzegorz Janicki

Załączniki:
Komunikat PLW-Wytyczne HACCP16 KB
artykuł nr 23

Komunikat PLW w Świebodzinie z dn. 06.06.2022r.

 

Komunikat z dn. 06.06.2022r.

Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

w sprawie

OBOWIĄZUJĄCYCH NAKAZÓW

DOTYCZĄCYCH WYSOCE ZJADLIWEJ GRYPY PTAKÓW

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie informuje, że w związku

ze stale utrzymującym się zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej ptasiej grypy

na obszarze Rzeczypospolitej, zgodnie z treścią rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U.2022.768 z dnia 2022.04.06);

 

,, §  1 Nakazuje się:

a) utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki,

b) zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,

c) utrzymywanie drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi, w izolacji od dzikich ptaków,

d) przechowywanie paszy i ściółki dla drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w sposób zabezpieczający tę paszę i ściółkę przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami,

e) karmienie i pojenie drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w zamkniętym pomieszczeniu lub osłoniętym miejscu w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,

f) lokalizowanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,

g) powstrzymanie się przez osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu,

h) dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu objawów klinicznych, o których mowa w ust. 3.

 

2.W gospodarstwach utrzymujących drób prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, nakazuje się ponadto:

1)w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego - wyposażenie takiego gospodarstwa w maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej możliwość ich wyłożenia przed:

a)wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków albo zastosowanie w tym gospodarstwie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażenie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich,

b)wjazdami do tego gospodarstwa i wyjazdami z niego albo zainstalowanie w tym gospodarstwie niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdzających

- przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość - nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżającego;

2)stosowanie przez osoby wchodzące do budynków, w których jest utrzymywany drób:

a)środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej, w tym odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,

b)oczyszczania i dezynfekcji obuwia;

  3)oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu przed każdym ich użyciem, a jeżeli są używane wyłącznie w danym budynku - co najmniej raz dziennie;

4)prowadzenie i przechowywanie w tym gospodarstwie przez rok dokumentacji dotyczącej zakupu, przyjęcia i zużycia środków odkażających, terminu wykonania czynności deratyzacji i dezynfekcji oraz daty padnięcia zwierząt i liczby zwłok padłych zwierząt przekazanych do unieszkodliwienia;

5)wdrożenie procedur w zakresie zapobiegania przedostawaniu się dzikiego ptactwa do kurników i miejsc przechowywania paszy i ściółki oraz przeprowadzania deratyzacji i dezynsekcji;

6)prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) wjeżdżających na teren tego gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których jest utrzymywany drób;

7)wyposażenie tego gospodarstwa w przeznaczony wyłącznie do użytku przez to gospodarstwo kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu lub wydzielenie w tym gospodarstwie pomieszczenia przeznaczonego wyłącznie do przetrzymywania takich zwłok; ten kontener i to pomieszczenie zabezpiecza się przed dostępem gryzoni, zwierząt domowych i dzikich;

8)usuwanie padłego drobiu do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonych do przetrzymywania zwłok padłego drobiu - nie rzadziej niż raz dziennie;

9)wyposażenie tego gospodarstwa w środki odkażające w ilości umożliwiającej bieżącą dezynfekcję co najmniej przez 7 dni oraz utrzymywanie mat dezynfekcyjnych albo niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję w stanie zapewniającym skuteczność użytego środka odkażającego;

10)zabezpieczenie znajdujących się na terenie tego gospodarstwa zbiorników wodnych przed dostępem ptaków wolno żyjących;

11)utrzymywanie czystości i porządku wokół budynków inwentarskich oraz miejsc, w których są przechowywane pasza i ściółka, w tym regularne wykaszanie roślinności i uprzątanie pozostałości pasz i ściółki;

12)wyposażenie tego gospodarstwa w wydzielone miejsca do:

a)składowania środków odkażających, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych,

b)składowania obornika, paszy i ściółki,

c)przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, w których zapewnia się warunki gwarantujące niezmieniony stan tych produktów, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych;

13)posiadanie - w przypadku gdy w tym gospodarstwie utrzymuje się więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie - planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji tego gospodarstwa, obejmującego co najmniej:

a)ustanowienie "czystych" i "brudnych" stref dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,

b)ustanowienie rozwiązań dotyczących sposobu wprowadzania do tego gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli drobiu,

c)procedury dotyczące czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,

d)procedury w zakresie zwalczania szkodników,

e)ustanowienie rozwiązań mających na celu rozdzielenie poszczególnych stad drobiu utrzymywanych w tym gospodarstwie oraz uniknięcie bezpośredniego lub pośredniego kontaktu utrzymywanego drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.  …”

 

Pełna treść rozporządzenia dostępna jest na oficjalnych stronach www. publikatorów państwowych tj.:

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000768

 

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

• należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;

• należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);

• nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;

• nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);

• jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.( źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow)

Ponadto dzierżawcy lub zarządcy obwodów łowieckich są zobowiązani do zgłaszania organowi Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższemu podmiotowi świadczącemu usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej przypadków zwiększonej śmiertelności dzikich ptaków.

W przypadku znalezienia zwłok na prywatnej posesji w tym, polu, czy w uprawie, obowiązek ich usunięcia spoczywa na właścicielu posesji. W tym celu należy się skontaktować z właściwą gminą, która wskaże podmiot posiadający uprawnienia do odebrania zwłok i przekazania ich do utylizacji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii

Grzegorz Janicki

artykuł nr 24

Informacja dla mieszkańców w spr. ptasiej grypy

 

Świebodzin, 06.06.2022r.

Informacja dla mieszkańców powiatu Świebodzin

na temat WYSOCE ZJADLIWEJ GRYPY PTAKÓW

 

Głównym źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków.

Objawy kliniczne grypy ptaków u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych.

Główne objawy wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to depresja, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność, biegunka. Padnięcia ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100%.

Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości (LPAI) mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego (z reguły łagodne), depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek.

Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym.

Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty (jaja) może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia. Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie.

Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy je również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie

Grzegorz Janicki

artykuł nr 25

Komunikat z dn. 06.06.2022r. Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie w sprawie ZASAD BIOASEKURACJI ASF w GOSPODARSTWACH