artykuł nr 11

WZÓR - HPAI - Plan bioasekuracji - 2023

artykuł nr 12

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie z dnia 19.01.2023 r.

Komunikat

Powiatowego  Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

z dnia 19.01.2023 r.

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii  w Świebodzinie przypomina o obowiązku :

  1. złożenia  w terminie do 11.02.2023 r. oświadczenia (wzór nr 1 w załączeniu)

przez wszystkie podmioty zajmujące się produkcją/sprzedażą produktów pochodzenia zwierzęcego będące pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej , w tym w szczególności prowadzące:
  - sprzedaż bezpośrednią ( SB),
  - rolniczy handel detalicznego (RHD),
  - punkty skupu dziczyzny (PSD),
  - działalność marginalną lokalną ograniczoną (MLO),
  - transport produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
  - pośrednictwo w obrocie produktów pochodzenia zwierzęcego,
  - gospodarstwa mleczne.

Powyższe oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń.

  1. złożenia w terminie do 11. 02.2023 r. oświadczenia (wzór nr 2 w załączeniu)

przez podmioty paszowe zarejestrowane lub zatwierdzone, wpisane do Rejestru Podmiotów Paszowych, w tym w szczególności prowadzące:

  - mieszalnie pasz,
  - hodowle zwierząt,
  - uprawę zbóż z przeznaczeniem na pasze/sprzedaż na cele paszowe,
  - obrót paszami (sprzedaż detaliczna, hurtowa),
  - transport pasz,
  - magazynowanie pasz.

 

 Sposób złożenia oświadczeń:

Oświadczenia można złożyć w wersji papierowej w  siedzibie  Powiatowego  Inspektoratu  Weterynarii w Świebodzinie,  ul.  Zachodnia  58,  66-200  Świebodzin, lub za pośrednictwem operatora pocztowego na adres Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Świebodzinie, lub też za pośrednictwem poczty e-puap  na  adres PIW_Swiebodzin.

  Obowiązek złożenia ww. oświadczeń wynika wprost z przepisów prawa, a ich niezłożenie we wskazanym terminie może być podstawą do wszczęcia postępowania egzekucyjnego celem wyegzekwowania spełnienia obowiązku przez wskazane wyżej podmioty.

 

artykuł nr 13

Komunikat z dn. 16.01.2023 r. Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

Komunikat z dn. 16.01.2023r.

Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie

w sprawie

  1. sprawowania nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju gospodarczego świń,
  2. badania mięsa świń i dzików na obecność włośni

 

Z dniem 01.01.2023 r. do sprawowania nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju oraz badania laboratoryjnego mięsa na obecność włośni w powiecie świebodzińskim wyznaczono następujących urzędowych lekarzy weterynarii:

1. lek. wet. Przemysław Błaszczyk, tel. 660-427-021 - badanie mięsa na obecność włośni metodą trychinoskopową – trzoda chlewna, zwierzęta łowne,

2. lek. wet. Magdalena Gądek-Bratkowska, tel. 606-327-657 - badanie mięsa na obecność włośni metodą trychinoskopową – trzoda chlewna,

3. lek. wet. Jakub Razik, tel. 606-948-581 - badanie mięsa na obecność włośni metodą trychinoskopową – trzoda chlewna, zwierzęta łowne.

 

Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie informuje, że tusze dzików w ramach sprzedaży bezpośredniej obowiązkowo muszą być badanie na obecność włośni metodą wytrawiania próby zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Zielonej Górze, ul. Browarna 6, 65-849 Zielona Góra lub w innym laboratorium.

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie dodatkowo przypomina, że tusze dzików mogą zostać poddane badaniu na włośnie dopiero po uzyskaniu ujemnego wyniku w kierunku ASF.

 

 

                            Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie

                              Grzegorz Janicki

artykuł nr 14

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie z dnia 09.01.2023 r.

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie z dnia 09.01.2023 r. 

 

Okres inkubacji choroby – ptasiej grypy (czyli okres od zarażenia do wystąpienia pierwszych objawów) wynosi od kilku godzin do kilku dni, w zależności od wieku, płci, gatunku zarażonych ptaków, współistniejących infekcji i patogeniczności wirusa.

Objawy: spadek ilości pobieranej przez ptaki wody, ilości spożywanego pokarmu, spadek produkcji jaj, pogorszenie jakości skorupy,  nadmierne łzawienie, obrzęk głowy i  sinica dzwonków, zaburzenia oddychania, kaszel, kichanie, rzężenia, depresja, zapalenie zatok, wycieńczenie, zaburzenia nerwowe, biegunka.

Śmiertelność  do 100% stada występuje w przypadku zarażenia

szczepami wirusa o wysokiej zjadliwości (podtypy H5 i H7).

Nisko zjadliwe szczepy mogą wywoływać jedynie łagodne objawy choroby ze strony układu oddechowego, ale stwierdzenie obecności tych szczepów w stadach może prowadzić do ograniczeń w handlu między krajami UE i krajami trzecimi.

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomina o obowiązku ciążącym na wszystkich podmiotach (osobach fizycznych i prawnych) utrzymujących drób, polegającym na zarejestrowaniu swoich gospodarstw w rejestrze Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie (wzory wniosków udostępniane są drogą e-mail lub w wersji papierowej w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Świebodzinie). Wnioski o rejestrację należy składać osobiście w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii, za pośrednictwem operatora pocztowego na adres Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świebodzinie, ul. Zachodnia 58, 66-200 Świebodzin, lub pocztą e-puap na adres PIW_Swiebodzin.

 

Zgodnie z art. Art.  85aa. ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt ( Dz.U. z 2020 poz.1421z późn. zm.):

1.  Kto, wbrew wydanym w celu zwalczania choroby zakaźnej zwierząt lub zapobiegania takiej chorobie nakazom, zakazom lub ograniczeniom, o których mowa w:

pkt 15) art. 45 ust. 1 pkt 5a i art. 46 ust. 3 pkt 5a, będąc posiadaczem zwierząt, nie zgłasza miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na daną chorobę zakaźną zwierząt, powiatowemu lekarzowi weterynarii, podlega karze pieniężnej w wysokości od 0,5 do dwukrotności,

- kwoty przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanej przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.

artykuł nr 15

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świebodzinie z dnia 02.01.2023 r.

 

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii  w Świebodzinie

z dnia 02.01.2023 r.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie przypomina i informuje, że w związku ze stale utrzymującym się zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej ptasiej grypy na obszarze Rzeczypospolitej, zgodnie z treścią  rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U.2022.768 z dnia 2022.04.06)

,, §  1 Nakazuje się:

a) utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki,

b) zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,

c)utrzymywanie drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi, w izolacji od dzikich ptaków,

d) przechowywanie paszy i ściółki dla drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w sposób zabezpieczający tę paszę i ściółkę przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami,

e) karmienie i pojenie drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w zamkniętym pomieszczeniu lub osłoniętym miejscu w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,

f) lokalizowanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,

g) powstrzymanie się przez osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu,

h) dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu objawów klinicznych, o których mowa w ust. 3.

2.W gospodarstwach utrzymujących drób prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, nakazuje się ponadto:

1)w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego - wyposażenie takiego gospodarstwa w maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej możliwość ich wyłożenia przed:

a)wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków albo zastosowanie w tym gospodarstwie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażenie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich,

b)wjazdami do tego gospodarstwa i wyjazdami z niego albo zainstalowanie w tym gospodarstwie niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdzających

- przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość - nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżającego;

2)stosowanie przez osoby wchodzące do budynków, w których jest utrzymywany drób:

a)środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej, w tym odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,

b)oczyszczania i dezynfekcji obuwia;

3)oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu przed każdym ich użyciem, a jeżeli są używane wyłącznie w danym budynku - co najmniej raz dziennie;

4)prowadzenie i przechowywanie w tym gospodarstwie przez rok dokumentacji dotyczącej zakupu, przyjęcia i zużycia środków odkażających, terminu wykonania czynności deratyzacji i dezynfekcji oraz daty padnięcia zwierząt i liczby zwłok padłych zwierząt przekazanych do unieszkodliwienia;

5)wdrożenie procedur w zakresie zapobiegania przedostawaniu się dzikiego ptactwa do kurników i miejsc przechowywania paszy i ściółki oraz przeprowadzania deratyzacji i dezynsekcji;

6)prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) wjeżdżających na teren tego gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których jest utrzymywany drób;

7)wyposażenie tego gospodarstwa w przeznaczony wyłącznie do użytku przez to gospodarstwo kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu lub wydzielenie w tym gospodarstwie pomieszczenia przeznaczonego wyłącznie do przetrzymywania takich zwłok; ten kontener i to pomieszczenie zabezpiecza się przed dostępem gryzoni, zwierząt domowych i dzikich;

8)usuwanie padłego drobiu do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonych do przetrzymywania zwłok padłego drobiu - nie rzadziej niż raz dziennie;

9)wyposażenie tego gospodarstwa w środki odkażające w ilości umożliwiającej bieżącą dezynfekcję co najmniej przez 7 dni oraz utrzymywanie mat dezynfekcyjnych albo niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję w stanie zapewniającym skuteczność użytego środka odkażającego;

10)zabezpieczenie znajdujących się na terenie tego gospodarstwa zbiorników wodnych przed dostępem ptaków wolno żyjących;

11)utrzymywanie czystości i porządku wokół budynków inwentarskich oraz miejsc, w których są przechowywane pasza i ściółka, w tym regularne wykaszanie roślinności i uprzątanie pozostałości pasz i ściółki;

12)wyposażenie tego gospodarstwa w wydzielone miejsca do:

a)składowania środków odkażających, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych,

b)składowania obornika, paszy i ściółki,

c)przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, w których zapewnia się warunki gwarantujące niezmieniony stan tych produktów, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych;

13)posiadanie - w przypadku gdy w tym gospodarstwie utrzymuje się więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie - planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji tego gospodarstwa, obejmującego co najmniej:

a)ustanowienie "czystych" i "brudnych" stref dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,

b)ustanowienie rozwiązań dotyczących sposobu wprowadzania do tego gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli drobiu,

c)procedury dotyczące czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,

d)procedury w zakresie zwalczania szkodników,

e)ustanowienie rozwiązań mających na celu rozdzielenie poszczególnych stad drobiu utrzymywanych w tym gospodarstwie oraz uniknięcie bezpośredniego lub pośredniego kontaktu utrzymywanego drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.  …”

 

Pełna treść rozporządzenia dostępna jest na oficjalnych stronach www. publikatorów państwowych tj.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000768

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

• należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;

• należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);

• nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;

• nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);

• jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.( źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow)

 

Nadto dzierżawcy lub zarządcy obwodów łowieckich są zobowiązani do zgłaszania organowi Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższemu podmiotowi świadczącemu usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej przypadków zwiększonej śmiertelności dzikich ptaków.

W przypadku znalezienia zwłok  na prywatnej posesji w tym, polu, czy w uprawie, obowiązek ich usunięcia spoczywa na właścicielu posesji.

W tym celu należy się skontaktować z właściwą gminą, która wskaże podmiot posiadający uprawnienia do odebrania zwłok i przekazania ich do utylizacji.

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świebodzinie informuje, że w 2022 r. łączna liczna ptaków w ogniskach ptasiej grypy w Polsce przekroczyła 2 mln, a epidemia ptasiej grypy w dalszym ciągu ma tendencję wzrostową. Tylko w dniach 29-31 grudnia 2022 r. potwierdzono  7 kolejnych ognisk tej choroby w kraju.